Onze groeperingen

Bij een studentenvereniging is het gebruikelijk dat er de mogelijkheid bestaat voor groepjes leden om zich te verenigen. Ook bij Demos hebben wij een aantal groeperingen waar jij in jouw Demoscarriëre mee te maken kunt krijgen! Hieronder geven we je een kleine impressie van de soorten groeperingen die er bij Demos zijn en wat ze betekenen.

Jaarclubs

Als je lid wordt bij Demos vorm je vanaf het begin van je lidmaatschap een groep samen met ongeveer 8 tot 10 andere eerstejaars. Dit noemen we bij Demos een jaarclub! Met deze jaarclub kun je samen het studentenleven bij Demos en in Eindhoven gaan ontdekken, door bijvoorbeeld samen te eten, te borrelen en activiteiten te ondernemen. Veel jaarclubs gaan later in het jaar zelfs een weekendje weg! Dit is dan ook een hele leuke manier om een aantal generatiegenoten alvast goed te leren kennen. Voor veel Demosleden levert een jaarclub hele hechte vriendschappen voor het leven op!

Onderverenigingen

Hoewel de meeste groeperingen bij Demos zijn gebaseerd op vriendschap, hebben we ook een onderverenigingen! Onderverenigingen zijn groepen Demosleden die samenkomen omdat zij bijvoorbeeld een bepaalde gemeenschappelijke hobby hebben. We hebben bijvoorbeeld een zaalvoetbalteam, een speciaalbierondervereniging, een kookondervereniging en een ondervereniging die samen spellen speelt. Het is namelijk super leuk om te ontdekken dat er meer leden op de vereniging zijn met dezelfde interesse of hobby als jij, en op deze manier maakt Demos het mogelijk om deze hobby samen na te leven! Het is niet verplicht om bij een ondervereniging te gaan, maar zoals je kunt begrijpen kunnen deze wel erg leuk zijn!

Commissies

Een studentenvereniging is een vereniging vóór en dóór studenten, dus dat betekent dat onze eigen leden af en toe de handen uit de mouwen moeten steken om de vereniging draaiend te houden. Om bepaalde dingen geregeld en georganiseerd te krijgen, hebben we voor bepaalde taken commissies opgericht. Een commissie is een groep leden die zich voor een bepaalde periode (vaak een jaar, maar soms ook langer of korter) inzetten om bijvoorbeeld een feest te organiseren, de bar te bemannen, activiteiten te regelen of bijvoorbeeld zelfs bestuur van Demos te zijn! Bij een commissie leer je dan ook vaak waardevolle dingen die je bij je studie waarschijnlijk niet zal leren. Denk aan bijvoorbeeld aan communiceren naar grote groepen, financiën bijhouden, tappen, of promotie draaien. Bij Demos hebben we 42 commissies die zich inspannen voor allerlei verschillende zaken. Een commissie doen is bij Demos helemaal niet verplicht, maar wel erg leuk! En door het grote aanbod zit er vaak voor iedereen wel een leuke commissie tussen. Dit zorgt ervoor dat iedereen zelf kan kiezen wat hij of zij uit zijn studententijd haalt!

Disputen

Terwijl een jaarclub een groep van alleen maar eerstejaars is, is een dispuut een doorlopende groepering waar leden van alle jaarlagen zich bij aan kunnen sluiten! Een dispuut is een groep van ongeveer 15-20 Demosleden van verschillende jaarlagen die geregeld samen activiteiten ondernemen. Bij disputen is het gebruikelijk dat er elk jaar nieuwe eerstejaars bij deze groep gevraagd worden, terwijl oudere leden van een dispuut na een lange tijd ook weer afhaken omdat zij bijvoorbeeld hun studie hebben afgerond. Een dispuut bestaat vaak uit mensen die zich op een bepaalde manier verbonden voelen, bijvoorbeeld door gemeenschappelijke interesses, hobby's, eigenschappen of kenmerken! Om zich te laten zien dragen leden van disputen vaak dezelfde kleding en borrelen ze op vaste dagen samen. Op deze manier leer je veel Demosleden van andere generaties kennen! Het is bij Demos niet verplicht om bij een dispuut te gaan, dus dat maakt het een leuke vrijwillige toevoeging aan jouw studententijd!

Jaarvereniging

Daar waar jaarclubs normaliter voor je eerstejaars bedoeld zijn, bieden jaarverenigingen aan oudere Demos de kans om zich te verenigingen met mensen uit hun eigen generatie! Vaak blijkt het dan ook na het eerste jaar, wanneer leden elkaar beter kennen, dat leden van verschillende jaarclubs elkaar opzoeken om een verband aan te gaan voor een langere periode. Jaarverenigingen vormen dan ook de basis voor mooie vriendschappen en herinneringen!